2020-03-13 16:12:00

Dan broja PI

Broj π je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Definira se kao odnos opsega i promjera kruga. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj. Broj pi ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta, a zaokružen na dvije decimale iznosi 3.14 i zbog tog je upravo 14. 3. Dan broja pi.

U našoj Školi učenici su obilježili Dan broja pi natjecajući se u recitiranju njegovih znamenaka. Natjecali su se Luna Antunović (6.b), Frane Rohač (6.b), Marko Albanezi (8.b), Mihael Butigan (8.b) i David Butigan (8.b). Svi učenici zapamtili su preko 50 decimalnih mjesta broja pi. Najuspješniji je bio David Butigan (8.b) koji je zapamtio 200 decimalnih mjesta broja pi, a slijedi ga Mihael Butigan (8. b) s ukupno 100 decimalnih mjesta. Natjecanju je prethodila prezentacija o broju pi koju je pripremio Zdenko Miličević (7.a) te kviz za učenike. Za pano u našoj matematičkoj učionici potrudile su se učenice 6. b i 6. c razreda.

Neke zanimljivosti o broju pi:

Na dan broja π 1879. godine u njemačkom gradu Ulmu u židovskoj obitelji rođen je Albert Einstein! Prvi koji je odlučio proslaviti dan broja pi bio je fizičar Larry Shaw, 1988. Sa svojim je kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte. Kasnijih su godina jeli i pizze, a jedino što je bilo bitno pri odabiru jela jest da je porcija okruglog oblika. U prvih 100 000 decimala broja pi, načešće se ponavlja broj 1. Među prvom 31 decimalom broja π nema niti jedne nule! gdje je u zapisu broja pi “smješten” vaš rođendan? Potražite odgovor na: http://www.facade.com/legacy/amiinpi/.

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Ploče